Rendszeresen kövessen minket, nehogy lemaradjon a fontos információkról

A bél mikroflórája számos módon visszatér egyensúlyba, és jobb egészségre tehet szert.

A beleket okkal „második agynak” nevezik. Feladataik a test számos funkciója: az élelmiszerek emésztése és az anyagcsere-salakanyagok eltávolítása, egyes vitaminok előállítása, bizonyos hormonok előállítása, immunitásunk állapota, valamint közérzetünk és mentális állapotunk. Ezért olyan fontos tudni, hogyan kell gondozni a bélbaktérium flórát.

Egy egészséges embernek több mint 100 billió baktériuma van a belekben. A bél mikroflóra összetétele minden embernél más és más, ezért befolyásolhatja például a különféle betegségekre való hajlamot. Ugyanakkor bizonyos baktériumtörzsek az egészséges emberi bélre jellemzőek.

A bél bakteriális flórájának funkciói

A bélproblémák nemcsak rövid távú betegségeket, például hasmenést, székrekedést, puffadást eredményezhetnek, hanem elégtelen vitaminellátást, immunitászavarokat, krónikus fáradtságot, rossz haj- és körömállapotot, vérszegénységet és rossz közérzetet is. A belekben 100 millió idegsejt van. A bélbaktériumok pedig a legfontosabb „funkcionáriusok” ebben az összetett rendszerben.

A legtöbb ember jótékony mikrobiális flórája természetesen optimális összetételben található meg. Különböző módon dönt az egészségről, különféle funkciókat ellátva.

A bél mikroflóra szerepet játszik:

  • az élelmiszer-fehérjék lebontása
  • bizonyos vitaminok előállítása, beleértve a K-vitamin, B-vitamin
  • a széklet kiválasztásának megkönnyítése olyan anyag előállításával, amely lágyítja annak konzisztenciáját
  • a szervezet megfelelő immunitásának fenntartása
  • a szerotonin (az úgynevezett „boldogsághormon”) 90% -ának termelése
  • a tejsav rothadásának megakadályozása (ezt a szerepet a tejsavbaktériumok, a Lactobacillus töltik be )
  • rövid láncú zsírsavak előállítása, amelyek táplálják a bél hámját

Mi a „jó baktériumok” ártalma?

A bél bakteriális flórájának rendellenességei egyre több ember számára jelentenek problémát, különösen a fejlett országokban.

Már nem eszünk értékes és természetes táplálékot, csak akkor gondolunk az egészségre, ha olyan betegségeket tapasztalunk, amelyek befolyásolják a mindennapi működésünket, ráadásul mindenhol baktériumölő szerek vesznek körül bennünket.

Azok a tényezők, amelyek negatívan befolyásolják a bél mikroflóráját, a következők:

  • rossz étrend – gazdag feldolgozott élelmiszerekben, egyszerű cukrokban, alkoholban és alacsony rosttartalommal,
  • antibiotikum terápia és az antibiotikumok más módon történő bejutása a szervezetbe (étellel, pl. hússal)
  • egyéb gyógyszerek szedése: savkötők, fájdalomcsillapítók
  • stressz
  • gyakori érintkezés baktériumölőkkel és fertőtlenítőkkel, beleértve háztartási vegyszerekben steril életkörülmények
  • ételallergia (gluténre, laktózra)
  • gyakori hasmenés

A bélbaktérium-flóra zavarainak következményei. A bél mikroflóra rendellenességei számos betegség és betegség kialakulásához vezetnek, például:

  • az emésztőrendszer krónikus betegségei (krónikus székrekedés, SIBO, Crohn-kór, szivárgó bél szindróma stb.)
  • ételallergia és intolerancia
  • anyagcsere-betegségek: cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás
  • bőrbetegségek: pattanások, ekcéma, atópiás dermatitis, pikkelysömör
  • az urogenitális rendszer fertőzései
  • Helicobacter pylori fertőzés

A mikroflóra-rendellenességek hozzájárulnak az immunitás általános csökkenéséhez és a fertőző betegségek, például a megfázás, az influenza és a gyomorinfluenza iránti nagyobb érzékenységhez is.

Egyre több szó esik a rendellenes bél mikroflóra és a mentális rendellenességek, köztük a depresszió, a hiperaktivitás és a skizofrénia kapcsolatáról. A belek krónikus gyulladása viszont nagyobb érzékenységet eredményezhet bizonyos ráktípusokra, például mell-, prosztata- vagy petefészekrákra.

Hogyan segíthetünk a jó bélbaktériumokban?

Hogyan kell gondozni a bélflóra ? A bél mikroflórája számos módon visszatér egyensúlyba, és javíthatja egészségét. A legfontosabb lépés az étrend megváltoztatása. A tányérjának megfelelő ételek kiválasztása elősegíti a jó bélbaktériumok felépülését és növeli azok számát a kedvezőtlenekhez képest.

Az étrendnek tartalmaznia kell:

  • erjesztett tejtermékek: kefirek, joghurtok, savanyú tej, írók,
  • szilázs,
  • friss zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslé formájában is,
  • természetes prebiotikumok, azaz dara (főleg árpa), burgonya, hagyma, méz, banán, paradicsom, spárga, articsóka, póréhagyma, csicseriborsó, lencse, széles bab, bab,
  • fokhagyma – emeli immunitását, elpusztítja a káros baktériumokat a belekben, anélkül, hogy károsítaná a jókat,
  • nagy mennyiségű folyadék – főleg víz.

Mit érdemes még enni a jó egészség érdekében, nézze meg a Természetesen az egészségről oldalt .

Ehelyett korlátozza a feldolgozott élelmiszerek, az egyszerű cukrok (édességek és egyéb cukortartalmú termékek), az alkohol, a fehér kenyér és a hús mennyiségét. A belekben maradó hús „megindítja” a rothasztási folyamatokat.

A bél mikroflóra jó állapotának receptje szintén … csökkenti a sterilitás szintjét életünkben. A steril körülmények között nevelt gyermekek nemcsak hajlamosabbak az emésztési problémákra, hanem különféle fertőzésekre és allergiákra is. Ezért, bár kezet kell mosni, különösen étkezés előtt, a túlzott gondozás már nem ajánlott.

A gyerekeknek érdemes háziállatokkal együtt felnőniük. Kerülje továbbá az erős vegyi anyagok használatát, beleértve a klórt és más erős mosószereket tartalmazó tisztítószereket is. A legjobb, ha biotermékeket olyan összetevők alapján választunk, mint növényi kivonatok, szódabikarbóna stb.

Ne felejtse el bevenni a probiotikumokat, azaz a kiválasztott élő baktériumtenyészeteket, beleértve a tejsavbaktériumokat vagy a Bifidobacteriumot .

Kategóriák: Egészség