Receptek

Vegán Mac & Cheese 

 

 

Mi is az a Mac and Cheese és mitől vált ennyire híressé, hogy az összes vegán blog ezt
szeretné reprodukálni?
Úgy tűnik minél egyszerűbb és hagyományosabb alapanyagokra épül egy étel, annál nagyobb sikere lesz vegán körökben, ha sikerül a hasonló állagot és ízeket reprodukálni úgy, hogy az élvezeti értéke abszolút megmarad.
Ennél a Mac and Cheese receptnél imádjuk, hogy az Éden Prémium tésztái önmagában is
annyira ízesek, és azt, hogy ezt sikerült egy abszolút növényi alapú szinte zsírszegény krémes szósszal úgy megtoldani, hogy közben ne vesszen el a tészta íze.

Összetevők a sajtos szószhoz:
kb. 1 kg. paszternák vagy fehérrépa
1 fej hagyma
2-3 ek. sörélesztő pehely
pici kurkuma a színezéshez
Hideg Nyalat natúr krémsajt
1-2 gerezd fokhagyma
csipet só

Elkészítése:
Tegyük fel dinsztelni a hagymát csöpp kis kókuszolaj és víz keverékén, majd borítsuk rá az
apróra vágott paszternákot, répát és fokhagymát. Pirítva kevergessük pár percig, hogy oda
ne égjen majd pici víz hozzáadásával tovább kevergetve puhítsuk. Felönthetjük pici vízzel és párolhatjuk is, de fontos, hogy ne túl sokkal, csak amennyi ahhoz szükséges, hogy ne égjen le. Ugyanis a turmixolás után egy sűrű állagot szeretnénk kapni, amit majd a natúr
krémsajttal fogunk még tovább hígítani és lágyítani.
Mikor megpuhulnak a zöldségeink összeturmixoljuk az egészet botmixerrel és mehet hozzá a Hideg Nyalat krémsajt. Elkezdhetjük hozzáadni a sörélesztőpelyhet és esetleg több folyadék hozzáadásával igazíthatunk az állagán. Mindenképpen kóstolgassuk. Egy enyhén édeskés, de nagyon krémes szószt szeretnénk kapni, amit könnyedén el lehet majd keverni a tésztával. A sörélesztőpehely fogja a még ”sajtosabb” ízt kölcsönözni a szósznak.

Közben forrásban lévő vízben főzzük 7-8 percig a tésztát, majd tálalhatjuk is.

A teljes recept elkészítése megtekinthető itt is:

 

 
 
 
 
 
 

Zöldséges pirított Pad Thai 

 

Zöldséges pirított pad thai Éden Prémium korianderes kölestésztával és a Hideg Nyalat
csilis paradicsomos sajtkrémmel

Összetevők:
1 csomag Aldis keleti fagyasztott zöldségkeverék
1 Hideg Nyalat paradicsomos sajtkrém
Éden Prémium korianderes szélesmetélt
2 gerezd fokhagyma
2 marék pirított mogyoró
2-3 ek. tamari (gluténmentes bio szójaszósz)
4 cm friss gyömbér
1-2 szál újhagyma
fél csokor friss koriander
1 db tojás (opcionális, nem vegánoknak)
1-2 ek. édesítő

Elkészítése:
Először is engedjük ki a zöldségkeveréket. Ha frisseket használunk, vágjunk lehetőleg
gyufaszálra répát, kápiapaprikát, káposztát, újhagymát. Közben forrásban lévő vízben főzzük
7-8 perc alatt készre a tésztát. Vigyázzunk, gyorsan túlfő.

Keverjük ki a tamarit a Hideg Nyalat paradicsomos sajtkrémmel, majd tegyük félre.
Magas lángon keverve rázva pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát, gyömbért. Pár percig
pirítsuk, majd tegyük hozzá a zöldségeket. Szintén pár percnyi keverve-rázva pirítás után
öntsük hozzá a tamarit, amit előtte kikevertünk a paradicsomos sajtkrémmel.
Utána hozzáönthetjük a már kész tésztát. Picit hígíthatjuk vízzel, ha szaftosabbat szeretnénk. Még mindig a tűzön hagyva, kevergessük 2-3 percig majd vegyük le. Mielőtt lehúznánk, a közepére üthetünk egy tojást majd gyorsan elvegyíthetjük.
Adjuk hozzá az 1 evőkanál édesítőt és kóstoljuk meg. A sajtkrémtől picit csípősnek, de
egyszerre enyhén édesnek és a tamaritól pedig sósnak kell lennie.
Tálaláskor szórjuk meg pirított mogyoróval, facsarjuk rá egy fél lime levét és hintsük meg
friss korianderrel és újhagymával is, ha szeretnénk. Extrém hedonistáknak melegen ajánljuk a pirított hagymát is. Minél több ropogós alapanyagot adunk hozzá, annál teljesebb lesz az élmény.

 
 
 
 
 

Édesburgonyás quinoa saláta, tökmagolajjal és zöldfűszeres sajtkrémes chimichurrival 

 

Összetevők a Chimicurrihoz:
1 csokor petrezselyem
fél fej lilahagyma apróra vágva
két gerezd fokhagyma
2-3 ek Hideg Nyalat zöldfűszeres sajtkrém
1-2 ek hidegen sajtolt Éden Prémium tökmagolaj

Tedd az aprítóba az összes összetevőt és dolgozd majdnem teljesen krémesre, de picit maradjon rusztikusan darabos. Kóstolgasd, sózd és facsarj bele  egy kis citrom levet ízlés szerint.

Összetevők a quinoás alaphoz:
édesburgonya apró kockára vágva, főzve vagy sütőben sütve
Éden Prémium quinoa főzve
1 -1 szál újhagyma apóra vágva
gránátalma (opcionális)
cukormentes aszalt áfonya (opcionális)

Elkészítése:
Forgassuk össze az édesburgonya kockákat a főtt quinoával tetszőleges arányban. Mi fele
fele arányban javasoljuk, hogy mindkettőnek érvényesüljön az állaga.
Keverjük hozzá az újhagymát, és ha még fokoznátok, az élvezeteket mehet bele gránátalma,
aszalt áfonya, de datolyát vagy mazsolást is simán el tudunk képzelni.
Majd a végén kanalazzuk rá a chimichurrinkat és szórjuk meg friss petrezselyemmel és a
biztonság kedvéért facsarjunk a tetejére egy fél citromot.

 
 
 
 
 

Csicseriborsólisztből készült tortillák Hideg Nyalat Nacho szósszal 

 

Az egyik legsokoldalúbb gluténmentes lisztnek abszolút a csicseriborsólisztet tartjuk. A vegán omlettől kezdve, a csokiskekszen keresztül rengeteg finomságot készíthetünk belőle. Íme a kb. 1 öszetevős vegán mártogatós recept. Itt hadd jegyezzük meg, hogy legalább 4-5
különböző márkájú csicserilisztet kipróbáltunk és eddig az Éden Prémiummal a legjobb
dolgozni. Nagyon finom, nem csomósodik és nincs semmiféle keserű utóíze, mint a legtöbb
csicsieriborsólisztnek. 

Összetevők:
250g csicseriborsóliszt
1-2dl víz plusz amennyit felvesz
1 csipet só
1 csipet cayenne bors vagy csili
fűszerek ízlés szerint (mi a római köményt erősen ajánljuk)
esetleg 1-2 evőkanál kókusz- vagy olíva olaj akinek belefér,
így könnyebb kinyújtani de olaj nélkül is működik

Elkészítése:
Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, a sót és a fűszereket a csicserliszttel.
Öntsük az olajat a liszthez, ha használunk. Majd kezdjük el szép lassan hozzáadni a vizet a masszához. Kevergessük, gyúrjuk közben kézzel, így érezzük a legjobban mennyi folyadékot vesz fel. Nagyon fontos, hogy ne adjunk hozzá túl sokat, az elején picit ragadós, végül homogén, gyúrható nyújtható tömör tésztát kell kapnunk.
Majd próbáljuk meg két sütőpapír között olyan vékonyra nyújtani, amilyenre csak tudjuk. Így lesz majd jó ropogós. 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük 15-20 percre. Akkor jó, ha a szélei már barnulnak. Forrón picit puhábbnak tűnhet, de szép ropogósra fognak hűlni, ne aggódjatok. Garantáltan a legsikeresebb mindenmentes vendégváró falat, pláne, ha a Hideg Nyalat vegán Nacho Szószba mártogatjátok.