Rendszeresen kövessen minket, nehogy lemaradjon a fontos információkról

Az emberi test, beleértve a beleket, a teljes a baktériumok és más mikroorganizmusok , amelyek rendelkeznek egy jelentős hatással a működésére a sok rendszerek – beleértve az immunrendszer , idegrendszer és emésztési rendszer.

Mi a baktérium mikroflóra? Hogyan lehet helyreállítani a sérült bélflóra? A közelmúltban , a bakteriális mikroflóra a bélben is lett a tárgya a tudományos érdeklődés , és a felismert fontossága van folyamatosan növekszik .

Mi a baktérium mikroflóra ?

Mikroflóra , szintén ismert , mint mikrobióta , úgy definiált , mint egy csoport a mikroorganizmusok , azaz baktériumok , gombák jelen egy adott ökológiai niche . Ilyen mikroflóra van is talált a humán szervezetben, beleértve az emésztési rendszer. Konkrét mikrobióta van is talált pl . a szájban , az orrban , a tüdőben , a bőrben és a reproduktív rendszerben.

A bél mikroflórája van egy dinamikus ökoszisztéma , amely megváltoztatja során az egyéni élet, és annak összetétele is egy egyedi ügyben . Attól a pillanattól kezdve , amely a születés , a baba is gyarmatosított az anya mikrobák . Csak a kor 2 a mikroflóra kezdődik , hogy hasonlít a növény egy felnőtt ember .

A mikroflóra a több , mint 1500 faj a különböző baktériumok is lehetséges . A gyomorban , baktériumok dominálnak fajok a Lactobacillus és a bélben vannak elsősorban baktériumok a fajok Enterococcus . Ez differenciálás is köszönhető , hogy sok tényező – mind a belső és külső . A belső tényezők közé tartozik a jelenléte a gyomor- lé , az enzimek , az epesavas sók, perisztaltika, az oxigén a rendelkezésre állás, és a külső tényezők – étrend és a gyógyszeres kezelés.

A mikroflóra funkciói

A bél mikroflóra számos fontos funkcióval rendelkezik, nemcsak az emésztőrendszer számára. Először is metabolikus funkciója van – többek között az erjedés eredményeként lebontja az ételmaradékokat, részt vesz a B-vitaminok és a K-vitamin szintézisében, hatással van a zsírok anyagcseréjére, valamint javítja az ásványi anyagok és az elektrolitok felszívódását. . Ezenkívül a fermentációs folyamat során keletkező zsírsavak energiaforrást jelentenek a vastagbélben a hámot képző sejtek számára.

A természetes bélflóra részét képező baktériumok aktiválják az immunrendszert, serkentik a mucinok szintézisét, amelyek feladata a bélhám megvédése a káros mikroorganizmusoktól 1 . Az emésztőrendszerben lévő mikroorganizmusok elősegítik a laktóz emésztését és befolyásolják a szervezet koleszterinszintjét 2 .

A bélflóra rendellenességei

A bél mikroflóra sok tényező hatására megzavarodik. Az étrend nagy hatással van a dysbiosisra – a zsírokban és szénhidrátokban gazdag étrend, és az alacsony rosttartalom nem segíti a belek egészségét. Az általunk szedett gyógyszerek szintén fontosak – különösen az antibiotikumok, a protonpumpa-gátlók, a hisztamin H2 receptor gátlói és az általánosan alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentők.

A bélflóra negatívan befolyásolja a környezetszennyezést, az élelmiszer-szennyezést, az alkoholfogyasztást és a mindennapi élet társát – a stresszt.A mikroflóra összetételének zavarai számos betegség kialakulásához vezetnek – ideértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást, az asztmát, a reumás ízületi gyulladást, a II-es típusú cukorbetegséget, az elhízást és a különféle típusú allergiákat.

A bél mikroflóra munkájának zavarai

A bél mikroflóra zavarára utaló tünetek a következők:

  • étvágytalanság
  • hányás,
  • gyomorfájdalom,
  • fogyás,
  • gyomorégés,
  • a széklet konzisztenciájának változása
  • puffadás
  • székrekedés
  • hasmenés.

Teszt a bakteriális flóra értékelésére

Minden ember hajlamos a bél dysbiosisára. A baktériumflóra értékelésének vizsgálata abból áll, hogy egy székletmintát tesztelnek a baktériumok és a patogén gombák jelenlétének meghatározására. Akkor érdemes elvégezni, ha van olyan betegség, amelyben a bél rendellenességeivel fennáll a kapcsolat.

Ide tartoznak az autoimmun betegségek (beleértve a Hashimoto-kórt, RA), az emésztőrendszer visszatérő fertőzései, az allergiás bőrbetegségek és az ételekkel szembeni túlérzékenység. Egy ilyen tesztet akkor is érdemes elvégezni, ha ismeri a gyakori emésztőrendszeri betegségeket.

A bél mikroflóra újjáépítésének módjai

Sokan kíváncsiak arra, hogyan lehet hatékonyan helyreállítani a bél mikroflóráját – ez számos otthoni módszer és a piacon kapható probiotikus termékek segítségével egyaránt lehetséges.

Házi módon

Bélünk egészsége nagymértékben függ a mindennapi ételválasztásunktól. Ismeretes, hogy a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Mindkét esetben probiotikus baktériumok segítenek. Ezek a hasznos baktériumok számos ételben megtalálhatók. Gazdag forrásuk többek között a szilázs – savanyított uborka, káposzta és más házi készítésű konzervek. A természetes probiotikumok közé tartoznak az erjesztett tejtermékek is, azaz a joghurtok, az írók és a kefirek. Időről időre érdemes olyan termékekhez is nyúlni , mint az almaecet, a hajtások, a kobucha ( teagomba ) és a kvas.

Probiotikus termékek

A természetes probiotikus termékek olyan anyagok, amelyek befolyásolják a test természetes immunitását. Védekeznek az emésztőrendszer fertőzései ellen is – gátolják a kórokozók szaporodását, hozzájárulnak további sejtek képződéséhez, amelyek harcolnak a mikroorganizmusok ellen, és növelik a szerves savak termelését, gátolják fejlődésüket.

Emellett elősegítik az emésztést, megkönnyítik az esszenciális tápanyagok felszívódását az élelmiszerekből, csillapítják az ételintoleranciát, például a laktóz intoleranciát, és lerövidítik a hasmenés időtartamát. Az antibiotikum terápia után is hasznosak, mivel segítenek a bél nyálkahártyájának újjáépítésében 8 .

Mik azok a probiotikus termékek? Hogyan kell használni őket?

A probiotikus termékek élő mikroorganizmusok, főként tejsavbaktériumok, amelyek pótolják a bélflórát. Használatuk különösen az antibiotikum-terápia alatt, de a mikroorganizmusok okozta „utazói hasmenés” előtt és alatt is ajánlott. Számos probiotikus termék található a piacon.

Példa erre a Normabiotic Complete készítmény, amely 5 kiválasztott tejsavbaktérium törzset tartalmaz. A kalciumtartalmának köszönhetően támogatja az emésztőrendszer egészségét, hozzájárulva az emésztőenzimek megfelelő működéséhez. Hogyan kell használni a probiotikumot? Prevenciós célokból a legjobb, ha minden nap egy kapszulát vesz be .

Kategóriák: Egészség