A bél mikroflórája számos módon visszatér egyensúlyba, és jobb egészségre tehet szert.
A beleket okkal „második agynak” nevezik. Feladataik a test számos funkciója: az élelmiszerek emésztése és az anyagcsere-salakanyagok eltávolítása, egyes vitaminok előállítása, bizonyos hormonok előállítása, immunitásunk állapota, valamint közérzetünk és mentális állapotunk. Ezért olyan fontos tudni, hogyan kell gondozni a bélbaktérium flórát.
Egy egészséges embernek több mint 100 billió baktériuma van a belekben. A bél mikroflóra összetétele minden embernél más és más, ezért befolyásolhatja például a különféle betegségekre való hajlamot. Ugyanakkor bizonyos baktériumtörzsek az egészséges emberi bélre jellemzőek.
A bél bakteriális flórájának funkciói
A bélproblémák nemcsak rövid távú betegségeket, például hasmenést, székrekedést, puffadást eredményezhetnek, hanem elégtelen vitaminellátást, immunitászavarokat, krónikus fáradtságot, rossz haj- és körömállapotot, vérszegénységet és rossz közérzetet is. A belekben 100 millió idegsejt van. A bélbaktériumok pedig a legfontosabb „funkcionáriusok” ebben az összetett rendszerben.
A legtöbb ember jótékony mikrobiális flórája természetesen optimális összetételben található meg. Különböző módon dönt az egészségről, különféle funkciókat ellátva.
A bél mikroflóra szerepet játszik:
- az élelmiszer-fehérjék lebontása
- bizonyos vitaminok előállítása, beleértve a K-vitamin, B-vitamin
- a széklet kiválasztásának megkönnyítése olyan anyag előállításával, amely lágyítja annak konzisztenciáját
- a szervezet megfelelő immunitásának fenntartása
- a szerotonin (az úgynevezett „boldogsághormon”) 90% -ának termelése
- a tejsav rothadásának megakadályozása (ezt a szerepet a tejsavbaktériumok, a Lactobacillus töltik be )
- rövid láncú zsírsavak előállítása, amelyek táplálják a bél hámját
Mi a „jó baktériumok” ártalma?
A bél bakteriális flórájának rendellenességei egyre több ember számára jelentenek problémát, különösen a fejlett országokban.
Már nem eszünk értékes és természetes táplálékot, csak akkor gondolunk az egészségre, ha olyan betegségeket tapasztalunk, amelyek befolyásolják a mindennapi működésünket, ráadásul mindenhol baktériumölő szerek vesznek körül bennünket.
Azok a tényezők, amelyek negatívan befolyásolják a bél mikroflóráját, a következők:
- rossz étrend – gazdag feldolgozott élelmiszerekben, egyszerű cukrokban, alkoholban és alacsony rosttartalommal,
- antibiotikum terápia és az antibiotikumok más módon történő bejutása a szervezetbe (étellel, pl. hússal)
- egyéb gyógyszerek szedése: savkötők, fájdalomcsillapítók
- stressz
- gyakori érintkezés baktériumölőkkel és fertőtlenítőkkel, beleértve háztartási vegyszerekben steril életkörülmények
- ételallergia (gluténre, laktózra)
- gyakori hasmenés
A bélbaktérium-flóra zavarainak következményei. A bél mikroflóra rendellenességei számos betegség és betegség kialakulásához vezetnek, például:
- az emésztőrendszer krónikus betegségei (krónikus székrekedés, SIBO, Crohn-kór, szivárgó bél szindróma stb.)
- ételallergia és intolerancia
- anyagcsere-betegségek: cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás
- bőrbetegségek: pattanások, ekcéma, atópiás dermatitis, pikkelysömör
- az urogenitális rendszer fertőzései
- Helicobacter pylori fertőzés
A mikroflóra-rendellenességek hozzájárulnak az immunitás általános csökkenéséhez és a fertőző betegségek, például a megfázás, az influenza és a gyomorinfluenza iránti nagyobb érzékenységhez is.
Egyre több szó esik a rendellenes bél mikroflóra és a mentális rendellenességek, köztük a depresszió, a hiperaktivitás és a skizofrénia kapcsolatáról. A belek krónikus gyulladása viszont nagyobb érzékenységet eredményezhet bizonyos ráktípusokra, például mell-, prosztata- vagy petefészekrákra.
Hogyan segíthetünk a jó bélbaktériumokban?
Hogyan kell gondozni a bélflóra ? A bél mikroflórája számos módon visszatér egyensúlyba, és javíthatja egészségét. A legfontosabb lépés az étrend megváltoztatása. A tányérjának megfelelő ételek kiválasztása elősegíti a jó bélbaktériumok felépülését és növeli azok számát a kedvezőtlenekhez képest.
Az étrendnek tartalmaznia kell:
- erjesztett tejtermékek: kefirek, joghurtok, savanyú tej, írók,
- szilázs,
- friss zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslé formájában is,
- természetes prebiotikumok, azaz dara (főleg árpa), burgonya, hagyma, méz, banán, paradicsom, spárga, articsóka, póréhagyma, csicseriborsó, lencse, széles bab, bab,
- fokhagyma – emeli immunitását, elpusztítja a káros baktériumokat a belekben, anélkül, hogy károsítaná a jókat,
- nagy mennyiségű folyadék – főleg víz.
Mit érdemes még enni a jó egészség érdekében, nézze meg a Természetesen az egészségről oldalt .
Ehelyett korlátozza a feldolgozott élelmiszerek, az egyszerű cukrok (édességek és egyéb cukortartalmú termékek), az alkohol, a fehér kenyér és a hús mennyiségét. A belekben maradó hús „megindítja” a rothasztási folyamatokat.
A bél mikroflóra jó állapotának receptje szintén … csökkenti a sterilitás szintjét életünkben. A steril körülmények között nevelt gyermekek nemcsak hajlamosabbak az emésztési problémákra, hanem különféle fertőzésekre és allergiákra is. Ezért, bár kezet kell mosni, különösen étkezés előtt, a túlzott gondozás már nem ajánlott.
A gyerekeknek érdemes háziállatokkal együtt felnőniük. Kerülje továbbá az erős vegyi anyagok használatát, beleértve a klórt és más erős mosószereket tartalmazó tisztítószereket is. A legjobb, ha biotermékeket olyan összetevők alapján választunk, mint növényi kivonatok, szódabikarbóna stb.
Ne felejtse el bevenni a probiotikumokat, azaz a kiválasztott élő baktériumtenyészeteket, beleértve a tejsavbaktériumokat vagy a Bifidobacteriumot .
0 hozzászólás