Rendszeresen kövessen minket, nehogy lemaradjon a fontos információkról

A magas vérnyomás csendes gyilkosnak tekinthető, amely a szív-érrendszeri betegségek egyik fő oka, ennek megfelelően a nyugati világban a halálozás egyik tényezője. Ebben a cikkben azt látjuk, hogy mi a tünetei a magas vérnyomás, az okok, az elemek, amelyek hozzájárulnak a magas vérnyomás kockázatának növeléséhez, valamint a természetes gyógymódok, hogy az értékek vissza a normális.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás tüneteiAmikor a vérnyomásról beszélünk, azt az erő intenzitását értjük, amellyel a vér a szívből kiindulva eléri az egész testet az ereken keresztül. A nyomásmérést általában kívülről végzik, a higany vérnyomásmérővel vagy más elektronikus karral, csuklóval vagy ujjberendezéssel, amely a szívverés értékelését is biztosítja.

A magas vérnyomás fő indikációja a méréshez kapcsolódik, az értékek átlaga 2 egymást követő alkalommal, különböző körülmények között (mindig nyugalomban) a nap folyamán.

Mérés nélkül a magas vérnyomás tüneteit nem könnyű felismerni. Annak ellenére, hogy súlyos szövődmények fordulhatnak elő, valójában nagyon gyakran ez a patológia különösebb figyelmeztetés nélkül jelentkezik. Maszkos betegségnek tekintik, ezért a silent killer név. Egyes betegeknél, nagyon ritkán, csak hipertóniás krízis esetén, fejfájással jelentkezhet, általában kora reggel, a nyak területén lokalizálva. A magas vérnyomással kapcsolatos egyéb tünetek lehetnek szédülés, látásromlás, szívdobogás, fáradtság, hányinger, hányás és orrvérzés.

A magas vérnyomás lehetséges okai

A magas vérnyomás lehetséges okaiA magas vérnyomás kétféleképpen különböztethető meg nagyon különböző okok miatt: esszenciális hipertónia és másodlagos hipertónia.

A felnőttek és az idősek körében az elsődleges vagy esszenciális hipertónia a hipertónia leggyakoribb formája, amely az esetek több mint 90% – át teszi ki. Az elsődleges hipertónia okai nem egy patológiához kapcsolódnak, hanem több elemhez kapcsolódnak. Ezért nem lehet bizalommal megállapítani a kiváltó okot. Ezért olyan tényezők kombinációja, amelyek még nagyon különböznek egymástól, amelyek hozzájárulnak a patológia előfordulásához.

A fő kockázati tényezők, amelyek a normál feletti vérnyomásszinthez vezethetnek, az életkor, a túlsúly és a hormonális egyensúlyhiány. A sóban gazdag élelmiszerek napi fogyasztása az egyik fő oka, sőt, amint látni fogjuk, a magas vérnyomásban szenvedőknek mindig tanácsos korlátozni a só fogyasztását, hogy elkerüljék a körülmények romlását. Végtére is, mint már említettük, a magas vérnyomás, ha elhanyagolják, néhány év alatt kardiovaszkuláris betegséghez vezethet, így az egészségtelen étkezési szokások kijavítása feltétlenül szükséges az értékek ellenőrzéséhez és a jólét helyreállításához. Ezenkívül nagy mennyiségű kávé, valamint a D-vitamint tartalmazó élelmiszerek csökkent fogyasztása elsődleges magas vérnyomáshoz vezethet.

A magas vérnyomással kapcsolatos betegségek, valamint a hiperaktív szimpatikus idegrendszer kialakulásában döntő szerepet játszhatnak a megismerés, vagyis más esetek családi anamnézisében való jelenléte, valamint a genetikai tényezők. A stressz, ahogy könnyű elképzelni, nem segít az ülő életmóddal együtt a magas vérnyomás egyik legelterjedtebb oka.

Úgy tűnik, hogy a depresszió jelentősen befolyásolja a vérnyomást, de a kutatások még mindig tanulmányozzák a lehetséges összefüggéseket.

A másodlagos hipertónia ritka betegség, amely csak a magas vérnyomású esetek 5-10% – át foglalja magában. Az elsődleges hipertóniától eltérően a másodlagos hipertónia okai pontosak és a fizikai helyzetekhez kapcsolódnak, olyan betegség, amely gyengíti a szerveket vagy egy körülményt.

A másodlagos hipertónia okai között vannak bizonyos szívbetegségek és súlyos vesebetegségek, például krónikus vesebetegség (CRD), glomerulonephritis (gyulladásos betegség, amely a veséket érinti), valamint policisztás vesebetegség, az egyik leggyakoribb genetikai betegség, amely veseelégtelenséghez vezet.

Normál értékek az amerikai irányelvek szerint

Normál értékek az amerikai irányelvek szerintAz új iránymutatás a magas vérnyomás, a végén kiadott 2017-ben a Journal of the American College of Kardiológia, azonosított új, különböző határértékeket, kiváltó heves vita Európában.

Míg a 120/80 Hgmm nyomást mindig normálisnak tekintik, az amerikai tanulmány szerint a magasabb értéket mindig magas vérnyomásnak kell tekinteni, kiküszöbölve a pre-hipertónia készítményt. Az amerikai iránymutatások az Európai osztályozáshoz képest ezért szigorúbbak, és hangsúlyozzák a kardiovaszkuláris rendszer egészségére vonatkozó nyomásértékek csökkentésének szükségességét.

A tanulmány szerzői célja, hogy figyelmeztessék a nyilvánosságot a magas vérnyomás által okozott kárról. A cél az, hogy felhívja a lakosságot életmódjuk megváltoztatására a vérnyomás szintjének csökkentésével a fizikai jólét javítása és a várható élettartam növelése érdekében.

De nem csak azt, hogy 2017 elején a 60 évesnél idősebb embereknél a magas vérnyomás elleni gyógyszeres kezelések alkalmazására vonatkozó új indikációkat is biztosítottak. Az ilyen alanyoknak meg kell kezdeniük a gyógyszeres kezelést, amint a szisztolés nyomás meghaladja a 150 Hgmm-t. Természetesen eltérő vélemények voltak. A hiteles források szerint nem szabad túl agresszívnek lennie a kábítószer-használat során, mivel a nyomás nem mindig csökkenti a várható előnyöket. Ehelyett meg kell vizsgálni a beteg általános egészségi állapotát és sajátosságait.

A Circulation tudományos folyóiratban közzétett tanulmány, az American Heart Association tagja, rámutatott arra is, hogy ha egyrészt a vérnyomás 120 mm hg alatti csökkenése hozzájárulhat sok ember életének meghosszabbításához, akkor még mindig vannak szövődmények, például ájulás és más tünetek, amelyek csökkentik a beteg életminőségét. Az amerikai Családorvosok AAFP Szövetsége úgy döntött, hogy nem csatlakozik a kutatáshoz, és nem fogadja el az új besorolást, rámutatva a közzététel módjaira, a tárgyalás határidejének be nem tartására és az adatok olvasására, amelyek túl kedvezőek ahhoz a célhoz, amelyet elérni akartak.

Kategóriák: Egészség